Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Is extra aflossen op de hypotheek daadwerkelijk interessant?

Is extra aflossen op de hypotheek daadwerkelijk interessant?
26 nov 2015

Rekenvoorbeeld van RTL Z

In het rekenvoorbeeld gaat RTL Z uit van een hypotheek van €200.000, bij een hypotheekrente van 5% per jaar. De WOZ-waarde van de woning is ook €200.000 en er geldt hypotheekrenteaftrek binnen de belastingschaal voor 42% inkomstenbelasting. Het stel heeft €100.000 achter de hand, de rente bedraagt 1% per jaar en zij beslissen daarom om een bedrag van €20.000 in te zetten om de hypotheek af te lossen. De huidige bruto hypotheeklast bedraagt €10.000 per jaar, terwijl het spaargeld na aftrek van de belasting €312 per jaar oplevert. Na een aflossing van €20.000 bedraagt de bruto hypotheeklast nog maar €9.000 per jaar en levert het spaargeld (dankzij de lagere belasting) €352 per jaar op. Dat betekent dat het gezin een voordeel heeft van €620 netto per jaar.

Honderden euro’s per jaar voordeliger

De besparing bedraagt ruim €50 per maand, waardoor het in deze situatie inderdaad de moeite waard lijkt om een aflossing te doen. Houd er wel rekening mee dat het afgeloste bedrag niet meer uit de woning te halen valt. Daarnaast is het vooral verstandig om extra af te lossen met geld dat valt boven het spaargeld dat is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Een hypotheekadviseur kan helpen te berekenen wat het mogelijke voordeel is.

De spaarrente staat op een historisch laag punt, waardoor spaargeld nog nauwelijks rendement oplevert. Steeds meer mensen kiezen ervoor extra af te lossen op de hypotheek. Is dat daadwerkelijk verstandig en wat levert dat dan gemiddeld op? RTL Z maakte gebruik van de online tools van BerekenHet.nl en kwam tot de ontdekking dat een aflossing van €20.000 ruim €600 voordeel per jaar kan opleveren.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.