Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Schaarste op Utrechtse woningmarkt houdt aan

Schaarste op Utrechtse woningmarkt houdt aan
30 nov 2015

Tekort van 11.500 woningen in Utrecht

Dit blijkt uit de Rapportage schaarste op de Utrechtse woningmarkt zoals de gemeente Utrecht die heeft opgesteld. In Utrecht staan een kleine 150.000 woningen, waarvan een derde bestaat uit sociale huur. 48% van de woningen is beschikbaar voor de particuliere koop en de sector voor vrije huur is goed voor nog eens 13%. De schaarste op de woningmarkt lijkt over heel de linie te bestaan, waardoor zowel huurders als kopers daarmee te maken hebben. Dit jaar is er een tekort van 11.500 woningen in Utrecht, goed voor 8,3% van het totaal. De geplande nieuwbouw in Utrecht en omgeving kan bovendien te weinig uitkomst bieden, waardoor de tekorten niet op zullen lossen.

Hogere prijzen op de woningmarkt

Uiteraard heeft dit gevolgen voor de betaalbaarheid van woningen. De huren schieten omhoog en het is lastig om aan een sociale huurwoning te kopen. Voor huizenbezitters is het goed nieuws, voor starters die nog een woning in Utrecht willen kopen komt het nieuws een stuk minder goed uit. De schaarste op de woningmarkt betekent immers dat ook de prijzen van koopwoningen de komende tijd toe zullen nemen, of in ieder geval niet zullen afnemen. Of er na 2030 wel meer ruimte komt op de woningmarkt valt te bezien, het is nu nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.

Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de schaarste op de woningmarkt in Utrecht. De particuliere woningmarkt heeft te kampen met relatief hoge prijzen, omdat het lastig blijkt om aan een geschikte woning te kopen. Volgens de huidige ramingen zal er zelfs in 2030 nog een tekort zijn aan particuliere koop- en huurwoningen, waardoor de prijzen de komende tijd niet zullen afnemen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.