Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Regels voor hypotheek hoeven niet strenger

Regels voor hypotheek hoeven niet strenger
1 dec 2015

Loan-to-value ratio

Banken financieren woningen op basis van een loan-to-value ratio, de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning. Des te lager de loan-to-value ratio, des te minder risico de hypotheek met zich meebrengt. Vanaf 2018 kunnen huizenkopers nog maximaal 100% van de waarde van een woning lenen, DNB denkt erover na om dit terug te brengen naar 90%. Volgens de sector zou dat echter een onnodig strenge maatregel zijn, die de financiële stabiliteit slechts marginaal verder kan verbeteren.

Loan-to-value ratio hoeft niet omlaag

De loan-to-value ratio hoeft volgens de sector niet verder omlaag. De Nederlandse huizenmarkt is op dit moment al zeer stabiel, nergens ter wereld is het aantal huishoudens dat de hypotheek niet meer kan betalen zo laag. Dat was voor de crisis al het geval en is niet veranderd. Daarnaast dienen nieuwe hypotheken sinds 1 januari 2013 in maximaal 30 jaar te worden afgelost. Bij een inflatie van 2% en een rente van 2,5% betekent dat dat een huiseigenaar die 100% leent al na 3 jaar op een LTV zit van 90. Na 5 jaar ligt deze zelfs nog maar op 80, waardoor er nauwelijks sprake is van hoge risico’s. Ten derde is het vooral de stabiliteit van de hypotheekmarkt van belang dat er voldoende kapitaal beschikbaar is. Steeds meer buitenlandse investeerders weten de Nederlandse markt te vinden, waardoor ook dat geen probleem meer vormt.

De regels voor een hypotheek zijn streng genoeg. Tenminste, dat stelt de sector. De Nederlandsche Bank denkt erover na om de regels strenger te maken en daarmee minder hypotheken toe te staan. Volgens de sector zal dat de financiële stabiliteit echter niet of nauwelijks verbeteren, omdat er ook op dit moment al sprake is van strenge regels.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online