Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt trekt de bouw uit het dal

Woningmarkt trekt de bouw uit het dal
3 dec 2015

Minder bouwbedrijven omgevallen

Analisten van de bouwsector houden nog een slag om de arm, ondanks de positieve cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendmaakte. De omzet lag in het derde kwartaal bijna 7% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit geeft volgens de sector inderdaad aan dat de bouw in de lift zit. Er gingen minder bedrijven failliet, het ging in het derde kwartaal om 154 bedrijven. Dit is een laagterecord sinds de metingen uit 2009. Bovendien denken veel ondernemers dat de bouw net als de woningmarkt verder aan zal trekken, waardoor de bouwers de moeilijkste tijden achter de rug hebben. Toch is het volgens hen van belang om de vlag nog niet direct uit te hangen, er is wat dat betreft nog altijd sprake van enige onzekerheid.

De vlag nog niet uit

Met name de grond-, weg- en waterbouw merken nog weinig van de opleving, omdat het vooral de woningbouw is die het goed doet nu het weer wat beter gaat op de woningmarkt. De andere delen binnen de sector moeten het bijvoorbeeld hebben van opdrachten vanuit de overheid. Zolang er niet over de hele sector sprake is van een definitief herstel is het volgens de bouwers van belang om nog niet te enthousiast te zijn. We zullen wat dat betreft nog even moeten afwachten of de positieve ontwikkelingen op de woningmarkt zich ook op andere terreinen door zullen zetten.

De woningmarkt trekt de laatste tijd weer aan, waardoor een meer brede sector kan meeprofiteren. Het gaat bijvoorbeeld om de bouw. De bouw maakt weer meer omzet, er is minder sprake van faillissementen en de bouwers zijn over het algemeen weer wat positiever gestemd. Toch gaat de vlag nog niet uit.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online