Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vermogen Nederlandse huishoudens stabiliseert

Vermogen Nederlandse huishoudens stabiliseert
5 dec 2015

Waarde van de woning

Het lijkt vooral de waarde van de woning te zijn die veel invloed heeft op het gemiddelde vermogen van Nederlandse huishoudens. De woningwaarde is gemiddeld genomen goed voor 55% van de totale bezittingen. De dalende trend heeft er de laatste jaren voor gezorgd dat het vermogen van gezinnen flink is afgenomen, daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn. Laren is een positieve uitzondering in Nederland, gezinnen hebben daar een gemiddeld vermogen van €250.000. Verder zijn het vooral de kleinere plaatsen in Noord-Brabant waar gezinnen een relatief hoog vermogen hebben, dat ze doorgaans tijdens hun werkzame leven hebben opgebouwd. Het doorsnee vermogen ligt het laagst in Lelystad, huishoudens hebben daar de beschikking over slechts €1.600. Ook in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam ligt het gemiddelde vermogen lager dan in de rest van Nederland.

Meer miljonairs in Nederland

De stabilisatie van het dalende gemiddeld vermogen heeft er bovendien toe geleid dat er in Nederland weer een aantal miljonairs bij zijn gekomen. Het aantal Nederlandse huishoudens met een vermogen van meer dan 1 miljoen euro is toegenomen sinds 2013. Begin 2014 waren er in Nederland 157.000 miljonairs, een jaar eerder waren dat er nog €151.000. Een miljonairshuishouden had aan het begin van 2014 gemiddeld genomen €1,6 miljoen tot z’n beschikking. De positieve ontwikkeling laat zien dat we de het einde van de crisis ook in de portemonnee zullen gaan voelen, als een belangrijke vorm van financiële verlichting.

Het gemiddeld vermogen van Nederlandse huishoudens stabiliseert, iets waar het herstel op de woningmarkt voor een groot deel verantwoordelijk voor lijkt. Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens daalde tussen 2008 en 2013 van €47.000 naar €19.000, er lijkt inmiddels een einde gekomen aan de dalende trend.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.