Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt in Amsterdam wordt verstoord door rijke jongeren

Woningmarkt in Amsterdam wordt verstoord door rijke jongeren
7 dec 2015

Rijke jongeren zitten anderen in de weg

Jongeren hebben in Amsterdam traditioneel de mogelijkheid om binnen te komen als een nobody en er vervolgens een mooie carrière op te bouwen, waar ook hogere verdiensten bij horen. Afkomst speelde in Amsterdam geen rol, de stad stond open voor iedereen. Volgens stadsgeograaf Cody Hochstenbach staat dat nu onder druk, het is nu de afkomst die bepaalt in welk deel van de stad er een woning betrokken kan worden. Het zijn de jongeren met welgestelde ouders die in Amsterdam op kamers kunnen. Het gaat om ouders die behoren tot de rijkste 20% van Nederland, andere jongeren hebben doorgaans niet de mogelijkheid er een kamer te betrekken. Het aantal kinderen uit de rijkere gezinnen nam in 5 jaar tijd toe met 22%, een opvallende stijging.

Minder jongeren uit minder bedeelde gezinnen

De jongeren uit minder bedeelde gezinnen hebben maar nauwelijks de kans om in Amsterdam te komen wonen. Jongeren die horen tot de 40% gezinnen met de kleinste vermogens zijn haast niet meer te vinden in de stad, er was sprake van een afname van 13%. Bovendien versterkt de trend zichzelf, omdat jongeren met ouders die voldoende middelen hebben hogere prijzen bieden en die daarmee verder opdrijven. Het wordt op die manier nog lastiger voor de jeugd die er zelf in moet zien te slagen om een woning in de hoofdstad van ons land te bemachtigen.

Een groot deel van de tienduizend starters op de Amsterdamse woningmarkt bestaat uit jongeren met rijke ouders. Zij lijken de andere jongeren daarmee in de weg te zitten, door de prijzen op te drijven en die onbetaalbaar te maken voor een groot deel van de rest. Jongelui met ouders die minder te besteden hebben kiezen voor goedkopere woningen of blijven bij hun ouders wonen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.