Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Is extra aflossen op de hypotheek nu een goed idee?

Is extra aflossen op de hypotheek nu een goed idee?
12 dec 2015

Vaste lasten en het risico op een restschuld

Het aflossen op de hypotheek levert een aantal belangrijke voordelen op. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vaste lasten dalen, al is er een flinke aflossing benodigd om een verschil van enkele tientjes per maand te bereiken. Een groter voordeel dat meer direct duidelijk wordt is het kleinere risico op een restschuld. Des te meer eigen geld er in een woning zit, des te kleiner het risico dat de waarde van de woning onder de hoogte van de hypotheek zal duiken. De loan-to-value ratio neemt af, wat bovendien een rentekorting kan opleveren. Houd er aan de andere kant rekening mee dat het afgeloste geld ‘vast’ komt te zitten in de stenen en dat de meeste hypotheken een extra aflossing van maximaal 10 - 20% van de hypotheeksom mogelijk maken.

Minder belasting en een rentekorting

Over het spaargeld iets boven de €21.000 per persoon betalen we in Nederland vermogensrendementsheffing, een belasting op basis van een fictief rendement van 4% per jaar. Dat kost circa 1,2% over het bedrag boven deze grens, iets dat te voorkomen valt door dat overtollige geld in het huis te steken. Daarnaast bestaat de kans op een rentekorting, bijvoorbeeld wanneer u in een lagere loan-to-value categorie valt. Uw hypotheekadviseur kan u daar meer over vertellen en berekenen wat een aflossing aan lagere maandlasten zal opleveren.

Aflossen op de hypotheek helpt de vaste lasten omlaag te brengen en het risico op een restschuld te beperken. Bovendien kan een aflossing helpen de vermogensrendementsheffing te drukken en kan het een rentekorting opleveren? Is het verstandig om voor het eind van het jaar nog een aflossing te doen? Dat hangt van een aantal verschillende factoren af.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online