Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vooral ouderen laten verkooprijs woning zakken

Vooral ouderen laten verkooprijs woning zakken
19 dec 2015

Daling van 17% bij ouderen

Zij verkochten hun woning gemiddeld genomen voor een prijs die 17% lager lag dan in 2008. Onder de verkopers tussen 36 en 45 jaar was de daling veel minder sterk. Zij verkochten de woningen voor 9% minder dan de waarde in 2008. Dit lijkt te maken te hebben met de leeftijd van de verkoper, het zijn volgens het Kadaster de oudere verkopers die bereid zijn geweest de prijs meer te laten zakken. Dat zou er onder andere mee te maken kunnen hebben dat oudere verkopers doorgaans geen nieuwe woning terugkopen en dus minder afhankelijk zijn van de opbrengst. Jongere verkopers hebben een hogere opbrengst nodig om zelf een huis terug te kunnen kopen en daar niet teveel geld bij te hoeven leggen.

Doorstromers zakten minder met de prijs

Doorstromers zakten over het algemeen minder met de prijs dan de ouderen. Het waren de verkopers boven de 75 jaar die er veelal voor kozen de verkooprijs ver te laten zakken, wellicht omdat zij de woning ooit voor een veel lager bedrag hebben gekocht en er psychologisch gezien dus geen sprake is van een verlies. Jongere verkopers hebben daar mogelijk wel mee te maken, vooral wanneer ze veel eigen geld in een woning hebben zitten. In andere gevallen kunnen de relatief hogere hypotheken onder deze groep een rol hebben gespeeld, het is dan simpelweg niet mogelijk om verder met de prijs te zakken zonder dat er een restschuld ontstaat.

Het zijn vooral ouderen die de vraagprijzen van hun woningen omlaag hebben gebracht tijdens de crisis op de huizenmarkt, veel meer dan jongere verkopers. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster, dat eigen onderzoek deed naar de verkoopprijzen van woningen in de periode tussen 2008 en 2014. Vooral ouderen boven de 75 jaar waren bereid met de prijs te zakken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.