Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Lange rentevaste periode blijft populair onder Nederlanders

Lange rentevaste periode blijft populair onder Nederlanders
26 dec 2015

Verhuizingen en scheidingen

Uit gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat we gemiddeld 1x per 10 jaar verhuizen, in totaal zo’n 7x in ons leven. Het is niet altijd mogelijk om de rentecondities mee te nemen naar een nieuwe woning, het is dan noodzakelijk om de rentevaste periode open te breken. Dat kan een boeterente tot gevolg hebben, waardoor een kortere rentevaste periode verstandiger was geweest. Ook bij een scheiding kan een lange rentevaste periode problemen opleveren, al valt natuurlijk lastiger in te schatten wat het risico op een scheiding is. Gemiddeld genomen scheidt 33% van de stellen in Nederland, waardoor ook dat regelmatig voorkomt.

Lage rente en flexibiliteit

Een kortere rentevaste periode levert over het algemeen een lagere hypotheekrente op, zelfs bij een gemiddeld lage rentestand is een kortere rentevaste periode goedkoper dan een lange. Dat heeft te maken met de ‘kosten’ die de bank berekent voor de stabiliteit waar een consument op kan rekenen. Een korte rentevaste periode tot bijvoorbeeld 5 jaar biedt veelal een zeer lage rente en een grote mate van flexibiliteit. Daar staat aan de andere kant tegenover dat het risico bestaat dat de rente op termijn hoger uit zal pakken. Het is daarom verstandig om een hypotheekadviseur de financiële situatie door te laten rekenen om aan de hand daarvan een keuze te maken voor een geschikte rentevaste periode.

Tachtig procent van de Nederlanders kiest bij het afsluiten van een hypotheek haast automatisch voor een lange rentevaste periode, terwijl dat niet altijd de beste keuze hoeft te vormen. Zelfs bij de huidige lage rentestand hoeft het niet altijd de beste keuze te zijn om de rente lang vast te zetten. Een lange rentevaste periode biedt voor- en nadelen, een hypotheekadviseur kan daar meer over vertellen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online