Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Jonge starters op de woningmarkt hebben moeite een woning te kopen

Jonge starters op de woningmarkt hebben moeite een woning te kopen
28 dec 2015

Gemeenten stoppen met subsidieregelingen

Verschillende gemeenten hebben aangegeven te gaan stoppen met de starterslening of zijn daar zelfs al mee gestopt. In Amsterdam werden er vanaf 2012 bijvoorbeeld 717 startersleningen verstrekt, om jonge starters te helpen een woning aan te kunnen kopen. Het gaat in totaal om zo’n €21 miljoen aan startersleningen. Nu het beter gaat met de woningmarkt kiezen gemeenten ervoor om de geldkraan dicht te draaien, waardoor jongeren weer op zichzelf aangewezen zijn. Zij hebben daarnaast meer moeite een woning te kopen vanwege de hogere huizenprijzen, er is wat dat betreft sprake van een dubbel nadeel.

Krimpgebieden rond Amsterdam

Rondom Amsterdam is er aan de andere kant juist sprake van krimpgebieden, waarin de prijzen gemiddeld genomen een stuk lager liggen. Bovendien zijn er daarnaast nog startersleningen beschikbaar. Het gaat bijvoorbeeld om gebieden als Haarlem, Spaarnwoude en Diemen, net als Heemstede en Weesp. Jongeren kunnen er nog in aanmerking komen voor de subsidie en er daarmee voor zorgen dat ze een eigen woning kunnen aanschaffen. Er zijn zelfs gemeenten zoals Krimpen aan de IJssel die nu nog van start gaan met de startersleningen. Wat dat betreft zijn er nog wel mogelijkheden voor jongeren, mits ze niet in de grote stad willen woning. Helaas zijn vooral de grote steden de laatste jaren in trek bij veel huizenkopers, zodat daar de prijzen oplopen en de doelgroep zichzelf als het ware in de problemen brengt.

Jonge starters hebben steeds meer moeite om een woning te kopen, vooral in Amsterdam en andere grootstedelijke gebieden. Vooral de jonge starters hebben last van de huizenprijzen die alweer flink op beginnen te lopen. Daar komt bij dat steeds meer gemeenten stoppen met subsidieregelingen, bijvoorbeeld de starterslening is al lang niet meer overal beschikbaar.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.