Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Strengere normen hebben nauwelijks effect op hoogte hypotheek

Strengere normen hebben nauwelijks effect op hoogte hypotheek
29 dec 2015

Situatie gelijk aan 2010

De situatie is nu ongeveer gelijk aan die van 2010, waardoor er in de afgelopen jaren eigenlijk weinig veranderd lijkt te zijn. In 2010 kon een gezin met anderhalf inkomen zo’n €228.000, op dit moment is dat €226.000. Opvallend genoeg ligt de hypotheekrente nu een stuk lager en hebben we een aantal jaren van inflatie achter de rug. Het lijkt er wat dat betreft op dat de normen wel degelijk strenger zijn dan een aantal jaren geleden, al is het effect niet zo groot als veel mensen wellicht zouden denken. Wellicht dat daar verandering in komt wanneer er meer concurrentie op de markt ontstaat, iets waar nu nog altijd weinig sprake van is.

Voorspelling met onzekerheid

De woordvoerder van de adviseur geeft erbij aan dat het gaat om voorspellingen over de hypotheekmarkt, waarbij er altijd sprake is van een behoorlijke onzekerheid. De markt heeft zich na een flinke dip binnen een paar jaar behoorlijk weten te herstellen, wat aangeeft hoe volatiel de woningmarkt kan zijn. Hoe de toekomst eruit ziet kunnen we wat dat betreft lastig voorspellen. Feit is dat we er op dit moment minder slecht voorstaan dan veel mensen in eerste instantie zouden denken. We kunnen ongeveer net zoveel lenen als in 2010, wat aangeeft dat we behoorlijke mogelijkheden hebben om geld te lenen en daarmee een hypotheek af te sluiten om een woning aan te kopen.

De strengere normen voor hypotheken hebben nauwelijks effect op de gemiddelde hoogte daarvan. Dat blijkt uit onderzoek van de Hypotheekshop. Het gemiddelde huishouden kan begin 2016 gemiddeld genomen ongeveer net zoveel lenen als zes jaar geleden in 2010. De hypotheekadviseur gaat daarbij uit van een gemiddeld gezin met een heel en een half inkomen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.