Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

In 2015 meer hypotheken afgesloten dan afgelost

In 2015 meer hypotheken afgesloten dan afgelost
31 dec 2015

Netto-aflossingen in eerdere jaren

Onder andere dankzij de schenkingsvrijstelling en de grotere moeite om een hypotheek af te sluiten is er lange tijd sprake geweest van een netto-aflossing, een situatie waarin de aflossingen in een jaar groter waren dan de som die we aan nieuwe hypotheken afsloten. Daar is nu verandering in gekomen, het lijkt erop dat weer meer mensen de mogelijkheid hebben om een hypotheek af te sluiten en er minder mensen zijn die daarop aflossen. Dit heeft uiteraard te maken met het geld dat we de afgelopen jaren hebben afgelost, we kunnen ons spaargeld daar immers maar één keer aan besteden. Wat dat betreft lijkt de woningmarkt er stukje bij beetje weer gezonder uit te gaan zien, al dienen we natuurlijk te waken voor nieuwe excessen.

Marktaandeel van de banken

Het marktaandeel van de banken ziet er vandaag de dag anders uit dan een paar jaar geleden. Het marktaandeel nam in het derde kwartaal van dit jaar met 9 procentpunt toe ten opzichte van een kwartaal eerder, waarmee de banken nu 61% van de uitstaande hypotheken in handen hebben. Dat is opvallend, aangezien de laatste tijd juist de verzekeraars aan de weg wisten te timmeren en meer hypotheken afsloten. Hoe de toekomst eruit gaat zien valt te bezien, aangezien ook de verzekeraars de komende tijd te maken lijken te krijgen met strengere regelgeving wanneer zij een hypotheek afsluiten.

We hebben het afgelopen jaar meer hypotheken afgesloten dan afgelost, waarmee er sprake is van een trendbreuk. In 2015 werd er voor 2,8 miljard aan hypotheken afgesloten, terwijl daar aan de andere kant lagere aflossingen tegenover stonden. Het is het tweede kwartaal op rij waarin er weer sprake is van netto-afsluitingen, na een lange periode van netto-aflossingen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.