Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Strengere leennormen hebben nog weinig effect op hoogte hypotheek

Strengere leennormen hebben nog weinig effect op hoogte hypotheek
2 jan 2016

Maximale hypotheek vrijwel gelijk

De maximale hypotheek is van invloed op de huizenprijzen, waardoor het voor de woningmarkt gunstig is dat de rente op dit moment laag staat. Tweeverdieners met samen anderhalf keer modaal aan inkomen konden in 2010 zo’n €228.000 lenen bij een hypotheekrente van 5%. Vanaf 1 januari kunnen tweeverdieners met anderhalf keer modaal aan jaarsalaris zo’n €226.000 lenen, waardoor er nauwelijks sprake is van een lagere hypotheek. Feit is wel dat de hypotheekrente op dit moment zo’n 2,3% bedraagt, een stuk lager dan een aantal jaren geleden. Bij een hypotheekrente van 5% zou een dergelijk gezin maximaal €206.000 kunnen lenen. Er is wat dat betreft dus wel sprake van strengere leennormen, al is het de lagere rente die dat op dit moment nog maskeert.

Vijf keer op rij aangescherpt

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) geeft in Nederland advies over de leennormen, waar banken over het algemeen rekening mee houden. Zij hebben de afgelopen jaren 5x voor een aanscherping van de leennormen gezorgd. Vooral in 2011, 2013 en 2015 werden er forse veranderingen doorgevoerd, waardoor consumenten de mogelijkheid hebben om minder te lenen wanneer zij een hypotheek wensen af te sluiten. Ook per 1 januari 2016 is er sprake van strengere leennormen. Huizenkopers mogen bij een gelijk inkomen en een gelijke rente steeds minder lenen, om te voorkomen dat zij bij dalende huizenprijzen in de problemen komen. In 2016 is de maximale hypotheek nog maar 102% van de woningwaarde. Daarnaast wilt het NIBUD huishoudens stimuleren om meer geld opzij te zetten voor de momenten waarop het even tegen zit en de kosten flink kunnen oplopen.

De strengere leennormen hebben nog nauwelijks effect op de maximale hoogte van de hypotheek. Dat heeft volgens analisten vooral te maken met de lage hypotheekrente van dit moment. Deze zorgt ervoor dat we nog min of meer hetzelfde kunnen lenen als in 2010. Bij een hypotheekrente zoals 5 jaar geleden zouden consumenten zo’n 10% minder kunnen lenen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online