Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

SNS en Rabobank verliezen hypotheekzaak uit het verleden

SNS en Rabobank verliezen hypotheekzaak uit het verleden
4 jan 2016

Advies van een tussenpersoon

Er was sprake van een advies van Wagner & Partners, een tussenpersoon die klanten met overwaarde binnen hun woning adviseerde om de hypotheek te verhogen. Het krediet dat vrijkwam werd vervolgens gestort in schimmige beleggingen en stortingen in woekerpolissen. De huizenbezitters kregen een mooi rendement voorgespiegeld, terwijl dat in werkelijkheid nooit gehaald werd. De klanten bleven achter met hoge maandlasten, terwijl de tussenpersoon en de banken erin slaagden om geld te verdienen aan de constructie die werd opgezet. De klanten hebben zo’n 15 jaar moeten procederen, maar zijn er nu dan eindelijk in geslaagd om bij de rechter hun gelijk te halen.

Banken hadden klanten moeten waarschuwen

Volgens het hof hadden SNS en Rabobank de constructie nooit mogen financieren. Zij hebben een zorgplicht naar hun klanten toe, wat in dit geval betekent dat de banken de risico’s in kaart hadden moeten brengen en de klanten een waarschuwing uit hadden moeten brengen. In een schadeprocedure zal duidelijk moeten worden welke vergoeding de banken aan de gedupeerden dienen te betalen. De tussenpersoon is inmiddels failliet, waardoor die geen rol van betekenis meer speelt. Volgens de voorzitter van een stichting die opkomt voor de gedupeerden hebben zij gemiddeld €150.000 - €200.000 schade geleden. Wat dat betreft zou er sprake kunnen zijn van flinke claims, waar de banken rekening mee dienen te houden op hun balansen.

De SNS en de Rabobank dienen vanwege een hypotheekzaak van rond de eeuwwisseling over te brug te komen met een schadevergoeding. Het gaat om een zaak waarbij de banken via een tussenpersoon dubieuze beleggingen financierden. Volgens de rechter verplichte de zorgplicht van de banken hen destijds te waarschuwen voor de gevaren die dit met zich mee kon brengen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.