Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hoe verandert de hypotheekrenteaftrek in 2016?

Hoe verandert de hypotheekrenteaftrek in 2016?
5 jan 2016

Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

Er bestaat hypotheekrenteaftrek voor alle hypotheken van voor 1 januari 2001, hypotheken na die periode mogen maximaal 30 jaar hypotheekrente aftrekken. Hypotheken van na 1 januari 2013 bieden alleen hypotheekrenteaftrek wanneer die in maximaal 30 jaar worden afgelost. Er bestaat hypotheekrenteaftrek voor zowel reguliere hypotheken als leningen voor de verbouwing of het onderhoud van een huis, de afkoop van rechten op erfpacht en eenmalige financieringskosten. Het dient te gaan om de eerste woning, de rente over een hypotheek voor een vakantiehuisje is niet fiscaal aftrekbaar.

Beperking van de hypotheekrenteaftrek

Per 1 januari 2016 geldt er een verdere beperking van de aftrek op de maximale hypotheek, voor de hoogste inkomens. De hypotheekrenteaftrek is gelijk aan het betaalde belastingpercentage, behalve voor woningeigenaren die vallen in de hoogste belastingschijf. Zij betalen 52% belasting over het hoogste deel van hun inkomen, de overheid beperkt de maximale hypotheekrenteaftrek jaarlijks met 0,5%. Dat betekent dat de aftrek in 2016 nog maximaal 50,5% bedraagt. De verlaging gaat door tot in 2041, wanneer de maximale hypotheekrenteaftrek uitkomst op 38%. Het betekent in de praktijk dat woningeigenaren met een hoog inkomen zo’n €50 aftrek mislopen, voor iedere €10.000 aan hypotheekrente die zij betalen. De gevolgen zijn wat dat betreft beperkt, al leidt het ertoe dat er steeds minder hypotheekrenteaftrek beschikbaar is en de netto woonlasten verder op zullen lopen.

Benieuwd naar de hypotheekrenteaftrek in 2016? Wat verandert er en wat zijn daarvan de gevolgen? De overheid bouwt het belastingvoordeel voor huiseigenaren de laatste jaren gestaag af en gaat daar ook het komende jaar mee verder. Wij zetten de voorwaarden voor de hypotheekrenteaftrek in 2016 op een rij, net als de beperking van de maximale aftrek die geldt per 1 januari.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online