Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hoe zag 2015 eruit voor de hypotheek?

Hoe zag 2015 eruit voor de hypotheek?
7 jan 2016

Meer huizen verkocht in 2015

Er werd een stijging van de huizenprijzen voorspeld van maximaal 2%, we zijn daar met een gemiddelde stijging van 3,4% behoorlijk overheen gegaan. Daarnaast werden er in 2015 weer meer woningen verkocht dan een eigen jaar. In Den Haag riep men om subsidies en aanvullende startersleningen, die er helaas niet kwamen. Dat bleek aan de andere kant echter niet nodig, aangezien de markt zich op eigen kracht wist te herstellen. Eind 2012 werden er bijvoorbeeld 25.500 woningen verkocht, in 2015 waren dat er uiteindelijk zo’n 47.000. Het is net geen verdubbeling, maar laat wel een flinke stijging zien. De woningprijzen lopen gemiddeld een half jaar achter op de woningverkopen, wat betekent dat de kans groot is dat de prijs verder op zal lopen en woningbezitters spekkoper zijn.

Laagste hypotheekrente ooit

Dit lijkt onder andere te maken te hebben met de zeer lage hypotheekrente in 2015, er werden doorlopend diepterecords gebroken. We begonnen 2015 met de laagste hypotheekrente ooit, er was sprake van 3,25% per jaar. Inmiddels is daar nog slechts 2,10% van over. Dat betekent dat de hypotheekrente lager staat dan ooit en het relatief voordelig is om een eigen woning aan te schaffen. De financiering valt voordelig uit, zelfs bij een behoorlijk lange rentevaste periode. Het is aan de andere kant verstandig om er rekening mee te houden dat de hypotheekrente de komende jaren waarschijnlijk weer wat zal gaan oplopen.

Het nieuwe jaar is aangebroken, wat betekent dat we terug kunnen kijken op 2015. Hoe zag dat jaar eruit voor onze hypotheek en de woningmarkt in het algemeen? Het was een goed jaar voor mensen met een eigen huis, net als voor mensen die van plan waren een eigen huis te kopen. Er golden positieve voorspellingen voor de woningmarkt, die uitgekomen lijken te zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.