Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt al vanaf december verhit in delen van de Randstad

Woningmarkt al vanaf december verhit in delen van de Randstad
11 jan 2016

Sterk vertrouwen slaat over in overspannen markt

De Eigen Huis Marktindicator kwam in december uit op 111 punten, ten opzichte van een neutrale score van 1000 punten. Het consumentenvertrouwen is sinds het dieptepunt eind 2012 meer dan verdubbeld, wat aangeeft dat veel mensen positief staan tegenover de ontwikkeling van de woningmarkt. Met name in Amsterdam en Utrecht is het vertrouwen groter dan ooit, populaire woningen worden er flink boven de vraagprijs verkocht en gaan vlot van hand tot hand. Biedingen met financieringsvoorbehoud zijn over het algemeen al kansloos, het is zaak om zo snel mogelijk te handelen. Volgens de Vereniging Eigen Huis overtreft de vraagt in die plaatsen het aanbod, waardoor er alweer sprake is van een overspannen markt waarin de prijzen (te) hoog oplopen.

Het hoofd koel houden

Het is volgens zowel de Vereniging Eigen Huis als diverse analisten van belang om het hoofd koel te houden, juist nu het weer wat beter gaat op de woningmarkt. Overbieden op een woning kan leiden tot onnodig hoge maandlasten, waardoor de eigen woning bovendien een financiële gevangenis kan worden. Er wordt flink gebouwd aan de randen van steden, al heeft de bouwsector weer even wat tijd nodig om het tempo bij te benen waarin de vraag de laatste tijd toeneemt. Tot die tijd is het zaak om de woningmarkt in die regio’s niet teveel te laten oververhitten, om een nieuwe bubbel en de gevolgen daarvan te kunnen voorkomen.

De woningmarkt raakte eind vorig jaar in delen van de Randstad alweer oververhit, slechts een paar jaar nadat we te maken hebben gehad met een diepe crisis. Het consumentenvertrouwen in de markt neemt toe, al is er volgens de Vereniging Eigen Huis nu sprake van een nieuwe dreigende situatie. Oververhitting leidt tot een gespannen markt en te hoge prijzen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.