Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekrente kan volgens VEH verder omlaag

Hypotheekrente kan volgens VEH verder omlaag
12 jan 2016

Winstmarge nog altijd hoog

Volgens de Vereniging Eigen Huis is dat vreemd, omdat er steeds meer aanbieders bij komen en de concurrentie de prijs juist omlaag zou moeten brengen. Toch nam de winstmarge toe van 0,25 procentpunt in november 2015 naar 0,46 procentpunt op dit moment. De vereniging is daarom van mening dat de tarieven verder omlaag zouden moeten, de hypotheekrente is volgens hen ondanks het historische dieptepunt nog altijd te hoog. Het is onder andere van belang dat er meer partijen toetreden tot de markt, waardoor er meer concurrentie kan ontstaan en de geldverstrekkers de noodzaak zien om de tarieven omlaag te brengen. Volgens de Vereniging Eigen Huis zouden huizen nog een stuk voordeliger worden, als er meer concurrentie op de markt bij komt.

Banken herkennen zich niet in geschetste beeld

Onder andere Rabobank en ABN AMRO hebben aangegeven zich niet te herkennen in het beeld dat de vereniging probeert te schetsen. Volgens de banken is er sprake van meer concurrentie op de markt en zijn de marges daardoor juist afgenomen. Volgens de banken berekenen zij een ‘fair’ tarief voor het risico dat zij lopen en de dienstverlening die zij bieden. De banken geven onder andere aan zich te houden aan de huidige wet- en regelgeving op dit moment, om aan de hand daarvan een scherp tarief voor consumenten mogelijk te maken. ING heeft laten weten te twijfelen aan de gebruikte rekenmethode binnen het onderzoek.

De hypotheekrente kan verder omlaag, dat stelt de Vereniging Eigen Huis. De winstmarge die banken en verzekeraars maken met de hypotheken is de laatste maanden flink opgelopen. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat een huiseigenaar met een hypotheek van €200.000 circa €75 meer kwijt is dan een half jaar geleden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.