Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aantrekken woningmarkt neemt af in tempo

Aantrekken woningmarkt neemt af in tempo
14 jan 2016

Einde aan de inhaalslag op de woningmarkt

De afgelopen jaren heeft er een inhaalslag plaatsgevonden op de woningmarkt, ten opzichte van de matige ontwikkelingen net na de kredietcrisis. Er werden nauwelijks huizen verkocht, waardoor er de afgelopen jaren relatief veel verkopen plaats hebben kunnen vinden. Volgens de bank heeft er een krachtige inhaalslag plaatsgevonden en is dit het moment waarop de markt weer normale proporties aan gaat nemen. Dat betekent dat we niet jaar na jaar dubbele groeicijfers kunnen verwachten, in plaats daarvan zal de groei verder afvlakken en er daarmee voor zorgen dat er weer een normale ontwikkeling van de markt plaats zal vinden.

Stijging zal verder afvlakken

De bank voorziet dat de stijging van het aantal verkopen de komende tijd verder af zal vlakken. Vorig jaar werd er 15% meer woningen verkocht dan in het jaar daarvoor en ook in 2014 was er sprake van een flinke stijging. ABN AMRO verwacht dat 2016 een groei van 5% zal laten zien ten opzichte van het afgelopen jaar, daarna is het voorbij met de hoge groeicijfers. In 2017 zal de stijging naar verwachting nog 2,5% blijken. Dat neemt aan de andere kant dus niet weg dat de woningmarkt zich positief zal blijven ontwikkelen. De vooruitzichten zien er wat dat betreft niet somber uit, al zullen ze niet meer zo positief zijn als de afgelopen jaren toen de markt een inhaalslag heeft moeten maken.

Het tempo waarmee de woningmarkt groeit neemt af, een trend die volgens ABN AMRO de komende tijd door zal zetten. De komende jaren zien er nog gunstig uit, maar de grootste pieken zullen uit de ontwikkeling gaan verdwijnen. Volgens de bank heeft de woningmarkt een flinke inhaalslag gemaakt en is het nu tijd om de markt weer tot rust te laten komen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.