Beoordeel deze pagina
7/10 (1)
test

"Slimme" trucs met hypotheek vaak geen goed idee

16 jan 2016

Alternatief voor verhuizen

Met name huizenbezitters die verhuizen en daarom een nieuwe hypotheek afsluiten kunnen profiteren van de lage hypotheekrente. Niet iedereen is echter bereid te verhuizen, terwijl een grotere groep wel graag wil profiteren van de voordelen die er te behalen zijn. De hypotheekrente schommelt nu rond de 2% per jaar, flink lager dan enkele jaren geleden. Veel huizenbezitters betalen zo’n 5% per jaar, waardoor de (bruto) maandlasten behoorlijk hoger uitvallen. Een alternatief voor verhuizen kan het verkopen aan een bekende zijn. De hypotheek vervalt dan, om vervolgens het huis weer terug te kopen met een nieuwe hypotheek en een lagere rente. Er bestaat echter geen intentie om het huis te verkopen, dus mogen notarissen daar niet aan meewerken. In sommige gevallen blijken banken dergelijke constructies wel degelijk aan te moedigen om daarmee de hypotheek te kunnen overnemen.

Nadelen van slimme trucs met hypotheken

De ‘slimme’ trucs met hypotheken brengen verschillende risico’s met zich mee. Het verhuren van een huis lijkt interessant, maar is niet altijd toegestaan. De bank kan de hypotheek opzeggen bij contractbreuk, waardoor er flinke gevolgen kunnen ontstaan. Dat kan tevens gebeuren wanneer de hypotheek een paar maanden niet betaald wordt, al kleeft er in dat geval ook een BKR-notering aan die het afsluiten van een nieuwe hypotheek lastiger maakt. De Vereniging Eigen Huis en de notaris waarschuwen voor de risico’s die mensen nemen, wanneer ze buiten de reguliere methoden om proberen te profiteren van de zeer lage hypotheekrente.

De Vereniging Eigen Huis waarschuwt samen met notaris Aniel Autar voor ‘slimme’ trucs met betrekking tot hypotheken. Er worden constructies bedacht die eigenlijk een vorm van legale fraude zijn, puur om van de lage hypotheekrente te kunnen profiteren. Dergelijke schijnconstructies brengen risico’s met zich mee, waar veel mensen zich niet van bewust zijn.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.