Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Amsterdamse woningmarkt begint op Londense zeepbel te lijken

Amsterdamse woningmarkt begint op Londense zeepbel te lijken
18 jan 2016

Oververhitte woningmarkt in Amsterdam Volgens de Amsterdamse makelaars is er inderdaad sprake van een oververhitte markt, de vraag is veel groter dan het aanbod op dit moment. Dat betekent dat er ‘Londonse toestanden’ kunnen gaan ontstaan. Over het algemeen betaalt de koper 1 - 2 procent van de koopprijs aan courtage aan de verkoopmakelaar, in veel gevallen is daar bovendien een aankoopmakelaar bij benodigd. Ook die vraagt 1 - 2 procent van de verkoopwaarde, waardoor een woning van €500.000 zo’n €20.000 aan courtage kan kosten. Ondanks de hoge kosten lijken de makelaars te kunnen rekenen op meer dan voldoende vraag, omdat het aantal woningzoekenden een stuk hoger ligt dan het aantal woningen dat er beschikbaar is in Amsterdam. Met name de populaire plekken in Amsterdam lijken lastig te bemachtigen, zelfs wanneer er voldoende geld beschikbaar is.

Vraag blijft stijgen Volgens de makelaars blijft de vraag de laatste tijd stijgen, waardoor zij de mogelijkheid hebben hun courtages op te schroeven richting de internationale standaarden zoals we die bijvoorbeeld in steden als Londen zien. Het is er niet alleen ontzettend duur om er te wonen, ook het bemachtigen van een woning is verre van goedkoop. Het lijkt erop dat Amsterdam de eerste Nederlandse stad wordt die met een dergelijke situatie te maken krijgt. Utrecht staat op een goede tweede plek, ook in die stad is de vraag naar woningen een stuk groter dan het aanbod dat er aan de andere kant beschikbaar is.

De woningmarkt in Londen vertoont al grote tijd krapte, het aantal beschikbare huizen is er klein waardoor de prijzen omhoog schieten. Ook in Amsterdam lijkt het steeds meer die kant op te gaan. Om een woning te kunnen bemachtigen komen kopers niet onder een aankoopmakelaar uit, waardoor de courtages omhoog schieten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online