Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Grens maximale Nationale Hypotheek Garantie mogelijk toch niet omlaag

Grens maximale Nationale Hypotheek Garantie mogelijk toch niet omlaag
19 jan 2016

Stapsgewijze afbouw van maximale NHG

In 2009 werd vanwege de kredietcrisis besloten de maximumgrens voor de NHG te verhogen van €265.000 naar €300.000. Dit bood meer huizenkopers zekerheid, leverde een lagere rente op en droeg bij aan de stabiliteit van de woningmarkt. De afgelopen jaren werd de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie steeds jaarlijks omlaag gebracht. Vanaf juli 2017 zou de grens weer uitkomen op de gemiddelde woningwaarde, zoals dat ook voor de crisis het geval was. Het lijkt er nu echter op dat de afbouw in juli 2016 niet doorgaat, omdat er sprake is van een relatief hoge woningprijs.

Geen verlaging in juli 2016

De gemiddelde huizenprijs ligt op dit moment op €234.600. Een verdere verlaging van de NHG-grens zou betekenen dat die onder de gemiddelde waarde van de woning komt te liggen. Het is dan dus niet meer mogelijk een gemiddelde woning met de Nationale Hypotheek Garantie aan te schaffen. Blijven de huizenprijzen zich vervolgens ontwikkelen zoals de laatste jaren het geval is, dan zal de NHG-grens per 1 juli 2017 weer omhoog moeten. Er ontstaat dan een jojo-effect, dat niet goed is voor de woningmarkt als geheel. De directeur van de organisatie achter de NHG zal daarom met minister Blok om tafel gaan. Het is de minister die uiteindelijk bepaalt of de NHG-grens verder omlaag gaat of dat we dit jaar van de verlaging af zullen zien.

Huizenkopers maken op grote schaal gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), een dekking door de overheid die rentekorting en extra zekerheid kan opleveren. Er geldt een maximumgrens om in aanmerking te komen voor de NHG, die per 1 juli 2016 mogelijk toch niet opnieuw omlaag gaat. De NHG is daarover in gesprek met minister Blok van Wonen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online