Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt lijkt in 2015 te zijn ontploft

Woningmarkt lijkt in 2015 te zijn ontploft
21 jan 2016

Meer verkochte woningen voor hogere prijs

Het aantal verkochte woningen in het laatste kwartaal kwam uit op 52.000, waarbij de gemiddelde prijs ook nog eens opliep naar €227.000. Vergelijken met een kwartaal eerder lagen de prijzen gemiddeld 1,8% hoger. Op jaarbasis was er sprake van een 5% hogere prijs. NVM-makelaars verkochten in heel 2015 zo’n 142.000 huizen. Dat betekende voor hen een stijging van 22 procent ten opzichte van 2014. Het laat zien dat 2015 een goed jaar was, iets dat in 2016 bovendien opnieuw het geval lijkt te zijn. De hypotheekrente staat nog steeds erg laag. Het risico op oververhitting van de markt lijkt er bovendien alleen maar voor te zorgen dat de prijzen verder oplopen en het aantal verkopen verder toeneemt.

Oververhitting van de woningmarkt

Met name in de Randstad bestaat er een risico op oververhitting van de markt. In Amsterdam valt het aantal te koop gevraagde woningen door het aanbod niet meer bij te houden en ook in andere steden gaat het hard. Makelaars hebben de woningen slechts een paar dagen tot een paar weken te koop staan, er lijkt meer dan voldoende vraag om het nieuwe aanbod binnen een mum van tijd te verkopen. Makelaars waarschuwen er zelfs voor dat we moeten oppassen voor internationale praktijken, we moeten immers niet vergeten dat de woningmarkt pas net hersteld is van een enorme financiële klap.

Het laatste kwartaal van 2015 heeft een record op de woningmarkt opgeleverd, niet eerder werden er zoveel woningen verkocht. Dat heeft volgens makelaarsorganisatie NVM vooral te maken met de lage hypotheekrente en het hoge consumentenvertrouwen. Er ontstaat een flinke doorstroming, waardoor er 15% meer woningen verkocht werden dan in die periode een jaar eerder.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online