Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aantal voorstanders lagere maximale hypotheek groeit

Aantal voorstanders lagere maximale hypotheek groeit
25 jan 2016

Dak repareren nu de zon schijnt

De analisten geven aan dat het van belang is om het dak repareren op het moment dat de zon schijnt. Zij bedoelen daarmee dat we de beperkende voorwaarden voor hypotheken door moeten voeren op het moment dat de woningmarkt er goed voor staat. We voorkomen op die manier dat we in de mogelijkheden dienen te snijden op het moment dat het juist minder gaat, iets waarmee we problematische situaties zouden moeten kunnen voorkomen. Juist nu het weer wat beter gaat met de woningmarkt is het van belang om niet teveel te profiteren en er juist voor te zorgen dat het in mindere tijden niet zo hard zal aankopen. Het is daarvoor onder andere van belang dat we niet meer teveel lenen ten opzichte van de waarde van de woning.

Maximaal 90% van de waarde financieren

De maximaal te verkrijgen hypotheek is al teruggebracht naar 102%. Maar het kabinet brengt de maximale hypotheeknog verder terug tot maximaal 100% van de waarde van een woning. Het was tot voor de crisis heel gebruikelijk om bijvoorbeeld 110% te lenen en ook op dit moment is het nog mogelijk om 105% van de waarde van een woning te lenen. Volgens analisten zullen we in de toekomst terug moeten naar maximaal 70 of 80% van de waarde van een woning. Om die stap te zetten kunnen we op de relatief korte termijn terug naar maximaal 90% van de waarde van een woning. Dat zal ertoe leiden dat de woningprijzen minder hard stijgen, iets dat aan de andere kant meer zekerheid oplevert voor zowel huizenkopers als de hypotheekverstrekkers.

De woningmarkt lijkt zich flink te herstellen, het aantal woningverkopen ligt fors hoger dan een jaar geleden. Ook de prijzen beginnen weer op te lopen, een teken dat de zon is gaan schijnen. Juist nu het weer wat beter gaat op de woningmarkt is het volgens steeds meer partijen van belang om ingrijpende veranderingen voor de toekomst door te voeren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.