Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Bedenktijd hypotheken volgens Europese regels naar twee weken

Bedenktijd hypotheken volgens Europese regels naar twee weken
26 jan 2016

Mortgage Credit Directive

Het gaat om de Mortgage Credit Directive, een richtlijn die twee jaar geleden werd aangenomen door het Europees Parlement. De richtlijn moet er vooral voor zorgen dat consumenten een betere bescherming genieten. De richtlijn dient op 21 maart in de Nederlandse wetgeving te zijn verwerkt, waardoor het hypotheektraject er vanaf dat moment net wat anders uit gaat zien. Consumenten hebben tot twee weken na het tekenen van het contract nog de mogelijkheid om er zonder opgaaf van reden en zonder kosten vanaf te zien. De Volkskrant was een van de eersten die erover schreef, de krant lijkt nog niet volledig overtuigd van het nut. Het is volgens de krant de vraag of de nieuwe richtlijn daadwerkelijk mensen gaat helpen die anders te snel en gemakkelijk een huis zouden kopen.

Adviseurs nog niet overtuigd van nut nieuwe richtlijn

Ook adviseurs lijken nog niet volledig overtuigd van het nut van de nieuwe richtlijn. Zij geven onder andere aan dat de nieuwe richtlijn zorgt voor een bindend aanbod in plaats van een voorlopige offerte. Alles is al gecontroleerd, waardoor het de vraag is waar klanten nog twee weken over dienen na te denken. Zij denken doorgaans lang na over de koop van de woning, de keuze met betrekking tot de hypotheek is snel gemaakt. Toch zal ook Nederland aan de Europese wetgeving moeten voldoen en wordt de bedenktijd dus een stuk langer dan die op dit moment is.

De bedenktijd bij het afsluiten van hypotheken wordt verlengd van drie dagen naar twee weken. Dat blijkt uit een nieuwe EU-richtlijn, die er op Europees niveau voor moet gaan zorgen dat de nationale wetgeving in lidstaten vanaf eind maart overal hetzelfde is. De regels gelden voor zowel consumptieve kredieten als voor hypotheken en andere leningen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online