Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Verwarring over hypotheekregels leidde tot te hoge hypotheken

Verwarring over hypotheekregels leidde tot te hoge hypotheken
28 jan 2016

Te hoge maximale financiering

De maximale financiering van een woning bedraagt op dit moment nog 102% van de woningwaarde, de komende jaren wordt dit teruggebracht tot 100%. Huizenkopers die energiebesparende maatregelen nemen mogen maximaal 106% van de woningwaarde lenen, om die maatregelen te financieren. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen. Uit de bewoording door de NHG bleek echter niet dat het volledige geleende bedrag aan energiebesparende maatregelen besteed diende te worden. Klanten die een investering van €100 deden in bijvoorbeeld dubbel glas in het WC-raam konden tot maximaal 106% van de waarde van de woning lenen. Zij leenden te hoge bedragen om bijvoorbeeld de kosten koper te financieren, iets waarvan de overheid graag ziet dat huizenkopers die uit de eigen middelen betalen.

Mogelijke boete van de AFM

Volgens de AFM was de wetgeving duidelijk en kan een mogelijk verkeerde uitleg daarvan door de NHG daar geen afbreuk aan doen. De hypotheekverstrekkers hebben zich aan de wet te houden en dienen die te interpreteren op de wijze zoals die bedoeld is. De AFM heeft nog geen concrete plannen bekend gemaakt, maar heeft al wel door laten schemeren dat er mogelijk boetes voor de hypotheekverstrekkers zullen volgen. Niet alle hypotheekbanken hebben zich er schuldig aan gemaakt. Voor huizenkopers lijkt het erop dat ze nu nog maximaal 102% van de waarde kunnen lenen en dat dit ieder jaar minder zal worden, uitzonderingen lijken nu dit bekend is geworden niet zomaar meer mogelijk.

Consumenten hebben de afgelopen jaren te hoge hypotheken kunnen afsluiten, vanwege onduidelijke formuleringen over de wetgeving door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het was banken daardoor niet goed duidelijk hoe de regels van de AFM geïnterpreteerd dienden te worden. De AFM heeft aangekondigd mogelijk boetes aan de hypotheekverstrekkers uit te delen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.