Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Herstel woningmarkt lijkt niet te stuiten

Herstel woningmarkt lijkt niet te stuiten
30 jan 2016

Scherpe groei in het aantal aanvragen

Het aantal hypotheekaanvragen lag daarmee 32% hoger dan in 2014, een teken van een duidelijk herstel. We lijken het als consumenten weer aan te durven om een woning te kopen en daarvoor gebruik te maken van een hypotheek. Daarnaast hebben meer mensen de mogelijkheid om die daadwerkelijk af te sluiten. Het voorjaar droeg sterk bij aan het herstel, in de zomermaanden die volgden liep de groei weer iets terug. Na de zomer was er echter weer een stijgende lijn te zien, waarmee de woningmarkt z’n oorspronkelijke patroon terug lijkt te hebben. Hoe 2016 eruit zal gaan zien zullen we moeten afwachten, verschillende analisten zijn het er over eens dat de woningmarkt zich waarschijnlijk verder zal herstellen.

Herstel in 2016

Het herstel zal in 2016 waarschijnlijk verder doorzetten en er daarmee voor zorgen dat er weer wat stabiliteit ontstaat op de woningmarkt. Er zullen dit jaar waarschijnlijk meer mensen zijn die hun hypotheek over wensen te sluiten. In 2006 ging het nog goed op de woningmarkt, waardoor er destijds veel hypotheken met een looptijd van 10 jaar werden afgesloten. Die mensen krijgen in 2016 de kans om een nieuwe rentevasteperiode af te spreken. De kans is wat dat betreft groot dat een groot aantal huizenbezitters er de komende maanden voor kan gaan zorgen dat de maandlasten op basis van de veel lagere rente flink terug zullen lopen.

Het herstel van de woningmarkt lijkt definitief. Analisten keken de kat de afgelopen jaren nog even uit de boom, sinds dit voorjaar lijkt er geen twijfel meer over te bestaan dat de woningmarkt er bovenop komt. Met name in het voorjaar werden er in 2015 flink meer woningen verkocht. In totaal ging het in 2015 om 298.000 hypotheekaanvragen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.