Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Besparen op de hypotheek zonder rentemiddeling

Besparen op de hypotheek zonder rentemiddeling
1 feb 2016

Oversluiten ondanks de boeterente

Het is in sommige gevallen bijvoorbeeld verstandiger om de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker, ondanks de boeterente die dit zal betekenen. De boeterente is fiscaal aftrekbaar en de historisch lage rente zorgt ervoor dat die vaak al binnen een paar jaar terug te verdienen valt. Er ligt een complexe berekening ten grondslag aan de boeterente, waardoor het verstandig is die op voorhand vrijblijvend door de bank te laten berekenen. Daarnaast hebben consumenten met een spaarhypotheek over het algemeen weinig aan rentemiddeling. Zij hebben voordeel bij de relatief hoge rente, omdat dit betekent dat ze met een hoog rendement kunnen sparen om hun hypotheek uiteindelijk af te lossen. Rentemiddeling vraagt wat dat betreft om een goed advies door bijvoorbeeld een onafhankelijke adviseur, die kan aangeven in hoeverre het daadwerkelijk interessant is om in te grijpen in de huidige overeenkomst.

Kosten voor rentemiddeling

Dat heeft onder andere te maken met de kosten voor rentemiddeling die sommige banken berekenen. ING vraagt voor een tussentijdse aanpassing van de rente bijvoorbeeld eenmalig een bedrag van €900. Dat betekent dat er flinke kosten verbonden zijn aan de rentemiddeling en het pas interessant wordt als de kosten na een paar jaar terug te verdienen vallen. Bij SNS is het een stuk goedkoper om rentemiddeling toe te passen, die bank berekent daarvoor €300. Het is op voorhand verstandig om bij de bank na te gaan of er kosten aan verbonden zijn en hoe hoog die kunnen oplopen.

Verschillende banken bieden de mogelijkheid tot rentemiddeling aan. Het is bedoeld om consumenten van hun hoge maandlasten af te helpen, nu de hypotheekrente op een historisch laag niveau staat. Lang niet alle huizenbezitters hebben daar wat aan, in sommige gevallen blijken andere oplossingen beter geschikt om de kosten te drukken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.