Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Studieschuld zou tot lagere hypotheek moeten leiden

Studieschuld zou tot lagere hypotheek moeten leiden
2 feb 2016

Oproep aan de politiek

De vereniging doet een oproep aan de politiek, omdat er nu wegen bestaan om de studieschuld buiten de berekening van de maximale hypotheek te houden. Dit betekent dat er op termijn betalingsproblemen kunnen ontstaan, omdat de oud-studenten hogere lasten hebben dan waar de bank vanuit gaat bij het berekenen van de hypotheek. De Vereniging Eigen Huis wil dat minister van onderwijs Jet Bussemaker samen met de Tweede Kamer in actie komt om hier zo snel mogelijk wat aan te doen. Geldverstrekkers maken gebruik van de gegevens van het BKR om de financiële positie van huishoudens vast te stellen. Een studieschuld hoeft pas te worden afgelost wanneer iemand voldoende verdient, waardoor die schuld een andere status heeft dan andere kredieten die consumenten afsluiten.

Tijdelijk niet aflossen op studieschuld

Zelfs wanneer consumenten gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie wordt de studieschuld niet altijd meegenomen. Sommige studenten kiezen ervoor de studieschuld simpelweg te verzwijgen, anderen schorten de afbetalingen die ze doen tijdelijk op. Door bijvoorbeeld een jaar lang geen aflossingen te doen valt de studieschuld buiten de berekening voor de maximale hypotheek te houden. Dat betekent dat de geldverstrekker daar geen rekening mee zal houden. Zodra er sprake is van de hoge hypotheek dient de huizenkoper vervolgens wel de studieschuld af te betalen, waardoor de kosten hoog kunnen oplopen en er betalingsproblemen zouden kunnen ontstaan.

De Vereniging Eigen Huis is van mening dat een studieschuld mee moet gaan tellen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Om dit voor elkaar te krijgen zouden studieschulden geregistreerd moeten worden bij het Bureau Kredietregistratie. Dat is nu nog niet het geval, waardoor er hiaten in de wet bestaan om ondanks een studieschuld toch meer te kunnen lenen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online