Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Voorlichting voordelen oversluiten hypotheken punt van discussie

Voorlichting voordelen oversluiten hypotheken punt van discussie
6 feb 2016

Hypotheek aflossen Nieuwe hypotheken dienen sinds 1 januari 2013 binnen 30 jaar volledig afgelost te worden. Er gelden een aantal uitzonderingen voor huizenbezitters die al een hypotheek hadden. Het was op basis van een overgangsregeling mogelijk om de voordelen uit de hypotheek te gebruiken als bouwsteen voor de nieuwe hypotheek. Dat zou buiten de nieuwe regels om fiscaal voordeel op kunnen leveren, iets waar in een aantal gevallen nu geen sprake meer van zou zijn. Huizenbezitters zouden door adviseurs niet altijd goed geadviseerd zijn over de mogelijkheden, waardoor zij nu niet optimaal zouden kunnen profiteren van de fiscale voordelen die er beschikbaar zijn.

Hypotheekadviseurs spreken kritiek tegen Verschillende hypotheekadviseurs hebben van zich laten horen, in reactie op de kritiek door de Stichting Hypotheekclaim. Zij herkennen zich niet in het verhaal dat de stichting vertelt. Volgens de stichting zouden de fiscale voordelen niet optimaal beschikbaar zijn, de hypotheekadviseurs spreken dat tegen en wijzen op de complexiteit waar veelal sprake van is. Een lagere hypotheekrente levert uiteindelijk een belangrijk voordeel op, spaar- en beleggingsconstructies kunnen daar niet in alle gevallen tegenop. Het is dan dus wel degelijk interessant om een nieuwe hypotheek af te sluiten door de oude hypotheek over te sluiten. Met name in de jaren ’90 werden er hypotheken met hoge rentestanden afgesloten, die groep kan er veel voordeel bij hebben de hypotheek over te sluiten. Hypotheekadviseurs staan achter hun huidige werkwijze willen zoveel mogelijk mensen laten profiteren van de historisch lage rente die er beschikbaar is.

De voorlichting over de voordelen van het oversluiten van een hypotheek is bij veel mensen niet helder geweest. Die kritiek heeft de Stichting Hypotheekclaim, die in actie wil komen voor huizenbezitters die hun spaar-, beleggings- of aflossingsvrije hypotheek hebben omgezet naar een annuïteitenhypotheek. Dat pakt fiscaal niet altijd voordelig uit.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online