Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vraag naar nieuwbouwhuizen overstijgt het aanbod enorm

Vraag naar nieuwbouwhuizen overstijgt het aanbod enorm
8 feb 2016

Voorraad nieuwbouwhuizen veel kleiner dan gebruikelijk

In Nederland staan op dit moment zo’n 6.500 nieuwbouwwoningen te koop. Dit zijn er minder dan dat er in 2015 in drie maanden tijd werden verkocht. Dat betekent dat nieuwe kopers weinig keus hebben en snel dienen te reageren wanneer zij kans willen maken. De vereniging van projectontwikkelaars NEPROM stelt dat de voorraad nieuwbouwhuizen normaal twee keer groter is dan het aantal woningen dat er in een kwartaal wordt verkocht. In 2015 werden er gemiddeld 7.500 woningen per kwartaal verkocht. Dat betekent dat er zo’n 15.000 nieuwbouwwoningen beschikbaar zouden moeten zijn. Het gaat nu slechts om 6.500 woningen, wat betekent dat er een tekort heerst van meer dan 100%. Het is volgens de NEPROM een situatie die niet eerder is voorgekomen.

1 op de 27 huizen is nieuwbouw

Op dit moment is slechts 1 op de 27 beschikbare woningen een nieuwbouwwoning. Dat aantal is volgens NEPROM en verschillende analisten veel te laag, het is van belang dat er op korte termijn veel nieuwe woningen bij gaan komen. Alleen op die manier is het mogelijk om aan de vraag te voldoen en ervoor te zorgen dat kopers de kans hebben om binnen een normale termijn een huis te kopen. Met 176.000 bestaande woningen is het aanbod op dat vlak veel groter, al zal het oplopende aantal verkopen ervoor zorgen dat ook dit de komende tijd zal gaan afnemen.

Huizenkopers op zoek naar een nieuwbouwwoning hebben veel moeite om die te bemachtigen. Zij dienen over het algemeen snel te beslissen of genoegen te nemen met een woning die slechts gedeeltelijk aan hun wensen voldoet. Hoe dat komt? Het aantal nieuwbouwhuizen dat er beschikbaar is ligt veel lager dan de afgelopen jaren gebruikelijk was.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.