Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Veel minder mensen met betalingsachterstand op de hypotheek

Veel minder mensen met betalingsachterstand op de hypotheek
9 feb 2016

Jonge hypotheken brengen meeste problemen met zich mee

Volgens Moody’s is er in 0,58% van de gevallen sprake van een betalingsachterstand op de hypotheek. Het gaat dan om achterstanden van tenminste 90 dagen. Dat betekent een daling van 22% ten opzichte van een jaar eerder. Dit lijkt te maken te hebben met het feit dat de woningmarkt zich is gaan herstellen en de regels voor nieuwe hypotheken met name sinds 1 januari 2013 strenger zijn geworden. Moody’s heeft daarnaast de economie van Nederland beoordeeld en die ziet er wat hen betreft rooskleurig uit. De kans is wat dat betreft groot dat het aantal mensen met een betalingsachterstand de komende tijd verder af zal nemen.

Prijzen van de huizen in Nederland

Volgens Moody’s zijn de prijzen van huizen na 2012 nog een tijdje gedaald, waardoor het vooral de huizenkopers die dat in 2011 en 2012 deden zijn die moeite hebben met hun betalingen. Veel huizen kwamen onder water te staan, waardoor huizenbezitters moeite hadden om de bedragen op te brengen en nog voor de eigen woning te betalen. Bovendien verloren tussen 2012 en 2014 veel mensen hun baan, waardoor het in praktische zin lastig kon worden om de kosten op te brengen. Inmiddels gaat het met de economie en de woningmarkt weer een stuk beter, waardoor het niet vreemd is dat nog maar een zeer klein deel van de huizenbezitters moeite heeft om de hypotheek te betalen.

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek is de laatste tijd flink afgenomen. Het valt op dat huizenkopers uit 2011 en 2012 relatief vaak moeite hebben om de woonlasten te voldoen, al gaat het in absolute zin nog altijd om kleine aantallen. Rabobank en ING bevestigen dat zij nog minder wanbetalers zien dan wat kredietbeoordelaar Moody’s bekend maakte.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.