Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekadviseur nog altijd zeer belangrijk voor huizenkopers

Hypotheekadviseur nog altijd zeer belangrijk voor huizenkopers
13 feb 2016

Bijna altijd hypotheek met hypotheekadvies

Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten, de AFM. Uit het onderzoek blijkt dat vier op de tien die kiest voor hypotheekadvies gebruik maakt van een zelfstandig adviseur. Eén op de vijf maakt gebruik van een hypotheekketen. Dit lijkt aan te geven dat de geleidelijke stijging van het aantal mensen dat hypotheken direct bij de banken afsluit af begint te nemen. Ook het aantal mensen dat de hypotheek afsluit zonder advies (execution only) is klein, het gaat om minder dan 2% van de huizenkopers. Ondanks het feit dat consumenten inmiddels zelf betalen voor hun hypotheekadvies lijkt dat voor de meeste dus nog altijd van grote toegevoegde waarde. Een onafhankelijk advies vormt daarbinnen de meest populaire keuze.

Kwart niet op de hoogte van vaste bedragen voor bemiddeling

Ondanks de populariteit van het hypotheekadvies is het nog niet iedereen duidelijk dat zij daar als consument tegenwoordig direct zelf voor betalen. Een kwart is nog niet op de hoogte van de vaste bedragen die hypotheekadviseurs daarvoor berekenen. Zij zijn zich niet bewust van de wijze waarop de kosten worden berekend of denken dat er sprake is van een provisie vanuit de hypotheek. Een deel van de huizenkopers heeft zelfs het idee dat het hypotheekadvies gratis is. Sinds het provisieverbod sinds 1 januari 2013 zijn hypotheekadviseurs verplicht om de kosten direct bij de huizenkoper in rekening te brengen.

De hypotheekadviseur vormt nog altijd een vertrouwd en waardevol adres voor huizenkopers. Zes op de tien huizenkopers die eind 2015 een hypotheek afsloten deden dit via een adviseur. Het valt op dat het vooral de zelfstandig adviseur is die nog altijd kan rekenen op een grote toeloop. De marktaandelen van adviseurs zijn vergelijkbaar met 2013, toen het provisieverbod werd ingevoerd.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.