Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Winstmarges op hypotheken bij banken nog altijd erg hoog

Winstmarges op hypotheken bij banken nog altijd erg hoog
15 feb 2016

Europese veiligheidsregels voor financieringen

Dat heeft voor een deel te maken met de nieuwe Europese veiligheidsregels voor banken. Die verplichten de banken om meer kosten te maken om de veiligheid van het financiële systeem te garanderen. De kosten die zij maken berekenen zij vervolgens door aan hun klanten, bijvoorbeeld door middel van de hogere winstmarges wanneer het gaat om hypotheken. Volgens onderzoeksbureau IG & H is er sprake van een ‘extra’ marge van 0,3 procentpunt, die een direct gevolg is van de extra maatregelen die banken dienen te nemen. De huidige lage rentetarieven zorgen ervoor dat dit een behoorlijke kostenpost is voor de banken, iets waar de beleggingsfondsen, pensioenfondsen en verzekeraars geen last van hebben.

Kritiek van de Vereniging Eigen Huis

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis en de Universiteit van Amsterdam bleek onlangs dat de winstmarge voor banken op hypotheken nog altijd hoog is, ondanks de aanvullende maatregelen die zij dienen te nemen. Voor een hypotheek met een rentevaste periode voor 10 jaar is de marge voor banken op dit moment nog bijna 0,5 procentpunt hoger dan gebruikelijk. Volgens de Vereniging Eigen Huis is er daarom nog altijd sprake van overwinst, de kosten die zij dienen te maken vanwege de nieuwe regelgeving liggen immers een stuk lager. Dit zou betekenen dat er nog wat rek zit in de hypotheektarieven. Indien dat inderdaad het geval blijkt zou meer concurrentie uiteindelijk moeten leiden tot een nog lagere hypotheekrente, waar de consument uiteindelijk van profiteert.

De winstmarges op hypotheken is bij banken nog altijd behoorlijk groot, ondanks dat de rente zich op een historisch laagtepunt bevindt. Huizenkopers zijn daarom lang niet altijd het best af bij de banken, zij hebben bij pensioenfondsen, beleggingsfondsen en verzekeraars vaak de mogelijkheid om een meer voordelige hypotheek af te sluiten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.