Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt kan niet zonder tijdelijke contracten

Woningmarkt kan niet zonder tijdelijke contracten
18 feb 2016

Tijdelijke huurcontracten voor woningen

Dat stelt onder andere bijzonder hoogleraar Woningmarkt Johan Conijn van de Universiteit van Amsterdam. In een gesprek met Nu.nl geeft hij aan dat het van belang is dat er meer aandacht komt voor tijdelijke contracten voor huurwoningen. Het is op basis daarvan mogelijk om bijvoorbeeld een paar maanden een woning te huren en daarna een andere woning te zoeken. De toegenomen flexibiliteit op de woningmarkt zal er volgens hem dan voor zorgen dat deze zich beter kan herstellen. Verhuurders mogen aan de andere kant contracten opstellen tot maximaal 2 of 5 jaar, die vervolgens vanzelf eindigen.

Kopen op basis van een tijdelijk contract

Ook met betrekking tot koopwoningen lijkt meer flexibiliteit ervoor te kunnen zorgen dat de woningmarkt zich verder kan herstellen. Steeds meer mensen hebben een flexibel contract of werken als zelfstandige. Juist door die groep een hypotheek aan te bieden op basis van de toekomst die zij voor zich hebben krijgen meer mensen de kans om een woning te kopen en kan de woningmarkt zich verder herstellen. Verschillende banken experimenteren daar al een tijdje mee en de eerste resultaten zien er goed uit. Het betekent in de praktijk dat we steeds meer af zullen moeten van de vaste contracten binnen de woningmarkt. In plaats daarvan is er meer maatwerk vereist om per persoon na te kunnen gaan of hij of zij voor een beperkte periode kan huren of bijvoorbeeld een hypotheek kan krijgen.

De woningmarkt is traditioneel gebaseerd op vaste contracten. We sluiten contracten voor de langere termijn af voor huurwoningen en gezinnen die een huis willen kopen doen dat op basis van een vast contract bij hun werkgever. We werken in de praktijk echter steeds vaker op basis van flexibele contracten, die de woningmarkt nodig heeft om zich te kunnen herstellen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.