Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aantal betalingsachterstanden op leningen stabiliseert

Aantal betalingsachterstanden op leningen stabiliseert
20 feb 2016

Unieke situatie bij leningen

Dat het BKR dit goede nieuws kan brengen is opvallend, aangezien andere instanties juist merken dat het aantal mensen met een betalingsachterstand toeneemt. Betalingsachterstanden bij de fiscus, verhuurders en zorgverzekeraars nemen de laatste jaren juist toe. Het BKR registreerde in juli 2015 ook al 777.000 betalingsachterstanden op leningen, waardoor er wat dat betreft sprake is van een unieke ontwikkeling. Volgens het BKR zou dat onder andere te maken kunnen hebben met het feit dat consumenten minder snel een lening aangaan. Als het gevolg daarvan komen er ook minder betalingsachterstanden bij. Het feit dat minder mensen te maken hebben met een betalingsachterstand op bijvoorbeeld de hypotheek hoeft wat het BKR betreft dus niet te betekenen dat het daadwerkelijk voorbij is met de financiële crisis.

Oppassen voor blinde vlek

In plaats daarvan is het volgens zowel het BKR als andere analisten van belang om rekening te houden met een eventuele blinde financiële vlek. Nu de achterstanden bij zorgverzekeraars, energieleveranciers en andere bedrijven toeneemt dienen we te zoeken naar een methode om ook dat in kaart te kunnen brengen. Het BKR heeft slechts zich op leningen en eventuele betalingsachterstanden, wanneer die op een andere plaats ontstaan heeft de instantie daar niets mee van doen. Het BKR zorgt inmiddels 50 jaar voor een gezonde financiële huishouding bij consumenten en zou de activiteiten graag uitbreiden. Op die manier moet het mogelijk worden om meer mensen te behoeden voor schulden en achterstanden die te hoog oplopen.

Het aantal betalingsachterstanden op leningen stabiliteit. Dat geeft het BKR aan op basis van onderzoek naar de eigen cijfers. Het aantal mensen dat bij het BKR geregistreerd staat met een betalingsachterstand op een lening bedraagt nu ruim 777.000. Dat betekent dat het aantal stabiliseert, terwijl andere instanties juist spreken van toenames.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.