Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt laat opnieuw meer verkopen zien

Woningmarkt laat opnieuw meer verkopen zien
22 feb 2016

Daling ten opzichte van december

In december van het afgelopen jaar werden er 21.566 woningen verkocht. Dat betekent dat januari een daling van 44,8% liet zien. Volgens analisten en makelaars heeft dat echter vooral te maken met het feit dat er in december een enorme run op woningen ontstond. Het is daardoor niet reëel om januari met de voorgaande maand te vergelijken, het is veel verstandiger om januari met dezelfde maand een jaar eerder te vergelijken. Wanneer we naar die cijfers kijken valt er onder alle soorten woningen een stijging van het aantal verkopen waar te nemen. Het aantal verkochte vrijstaande woningen steeg met 35% en liet daarmee de beste cijfers zien, het aantal hoekwoningen dat werd verkocht nam toe met 15% en is daarmee de hekkensluiter.

Groei het sterkst in Utrecht

Het is daarnaast mogelijk om regionaal naar de verschillen te kijken. De groei van het aantal verkochte woningen was bijvoorbeeld het grootst in Utrecht, daar werden 37% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Flevoland was de stijging het minst groot, met 11,6%. Toch betekent dit dat er in alle provincies sprake was van een behoorlijke stijgingen. Ook het aantal geregistreerde hypotheken in januari lag een stuk hoger dan een jaar eerder, het gaat om 16.918 stuks. Het aantal gedwongen verkopen lag met 219 ruim twee keer hoger dan het aantal van 99 in januari 2015, waardoor er nog altijd werk aan de winkel lijkt om de woningmarkt verder gezond te maken.

De woningmarkt lijkt nog altijd bezig met een herstel, in januari werden er opnieuw meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen kwam uit op 11.907 en lag daarmee 26,2% hoger dan in 2015. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat er sprake was van een flinke daling ten opzichte van december.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.