Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Lage hypotheekrente nu interessant maar niet zonder gevaar

Lage hypotheekrente nu interessant maar niet zonder gevaar
25 feb 2016

AFM maakt zich zorgen over de lage rente

De AFM maakt zich steeds meer zorgen over de lage hypotheekrente. Deze leidt er immers toe dat meer consumenten een hypotheek afsluiten om een woning te kopen. Volgens de AFM hoeft dat nu nog geen probleem te zijn, maar kan dat veranderen op het moment dat de rente op begint te lopen. Veel huizenkopers zetten de hypotheekrente zo’n 10 jaar vast, waardoor ze nu minder dan 2% per jaar betalen. Over 10 jaar kan de hypotheekrente echter een stuk hoger liggen. Zij dienen dan een nieuwe rentevaste periode te kiezen, met een rente die waarschijnlijk (een stuk) hoger uit zal vallen. Een rente van 3,5% of zelfs meer lijkt niet onwaarschijnlijk.

Op termijn hogere maandlasten

Een annuïteitenhypotheek voor €250.000 op basis van een rente van iets minder dan 2% per jaar leidt nu tot een netto maandlast van €832. Na een rentevaste periode van 10 jaar is het in 2026 van belang om opnieuw een rentevaste periode vast te stellen, op basis van de hypotheekrente van dat moment. Bedraagt de rente voor 10 jaar vast op dat moment 3,5%? Het is een beperkte stijging, die ervoor zorgt dat de maandlasten oplopen naar €991 netto per maand. De annuïteitenhypotheek levert steeds minder hypotheekrenteaftrek op, waar vervolgens een rentestijging overheen kan komen. Op die manier kunnen huizenkopers volgens de AFM in de toekomst wel degelijk in de problemen komen vanwege de lage rente op dit moment.

De lage hypotheekrente van dit moment is interessant voor huizenkopers, het zorgt ervoor dat de maandlasten in veel gevallen laag uitvallen. De gratis hypotheek komt in sommige gevallen bijna in beeld. Toch heeft de lage hypotheekrente volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet alleen maar voordelen, er bestaat ook een risico.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.