Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Restschuld hoeft geen belemmering voor verhuizing te zijn

Restschuld hoeft geen belemmering voor verhuizing te zijn
27 feb 2016

Verhuizen met een restschuld

Tijdens de crisis gaven veel woningeigenaren aan ‘vast’ te zitten in hun huidige woning, vanwege een virtuele restschuld. Toch is het wel degelijk mogelijk om te verhuizen in een dergelijke situatie. Het is onder voorwaarden bijvoorbeeld mogelijk om de restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Het is onder andere van belang dat het percentage boven de koopsom van de nieuwe woning niet te hoog oploopt. De grenzen verschillen echter per geldverstrekker, dus het is de moeite waard om daarover informatie in te winnen. In veel van de gevallen is het echter wel van belang om de nieuwe hypotheek af te sluiten bij dezelfde bank als waar de huidige hypotheek met een restschuld momenteel al loopt. Een virtuele restschuld kan wat dat betreft beperkingen opwerpen, maar onmogelijk om te verhuizen is het niet.

Voldoende hoog inkomen

Het is bij het verhuizen met een restschuld vooral van belang dat het inkomen hoog genoeg is om de nieuwe lening inclusief de rente en aflossing te kunnen voldoen. Het deel van de hypotheek dat nodig is om de restschuld te financieren dient in ieder geval binnen 15 jaar afgelost te worden. Is er een restschuld ontstaan vanwege werkloosheid of het beëindigen van een relatie? Het is dan mogelijk dat de restschuld wordt kwijtgescholden, mits er sprake was van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Er bestaan wat dat betreft wel degelijk mogelijk voor woningeigenaren die een restschuld boven het hoofd hangt.

Er staan minder hypotheken ‘onder water’ dan bijvoorbeeld tijdens het dieptepunt in 2013. Dat lijkt aan te geven dat minder mensen een dreigende restschuld boven hun hoofd hebben hangen. Volgens de Rabobank hebben 730.000 mensen te maken met een virtuele restschuld. Zij hebben vaak echter wel degelijk de mogelijkheid om te verhuizen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.