Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Groot vertrouwen huizenkoper kan economie schaden

Groot vertrouwen huizenkoper kan economie schaden
3 mrt 2016

Lage rente kan tot nieuwe bubbel leiden

De lage hypotheekrente van dit moment kan volgens de hoogleraar leiden tot een nieuwe bubbel. De huidige woningmarkt is zeer interessant voor huizenkopers, zij hebben de mogelijkheid om voor een relatief lage prijs een woning te kopen. De maandlasten vallen mee, omdat de rente zeer laag staat. Dat maakt het mogelijk om meer te lenen en gemakkelijker een eigen woning te kopen. Volgens analisten kan dit echter leiden tot een nieuwe bubbel. Het gemak waarmee huizenkopers een huis kunnen kopen zorgt er immers voor dat de vraag toeneemt, terwijl het aanbod niet veel groter wordt. Als het gevolg daarvan lopen de prijzen op, waardoor die boven de daadwerkelijke waarde van de woningen kunnen uitstijgen. Op die manier ontstaat een bubbel, die een nieuwe crisis kan veroorzaken zoals we dat in 2008 hebben gezien.

Huizenprijzen in Amsterdam

Volgens de hoogleraar hoeven we alleen maar naar Amsterdam te kijken om na te gaan dat de lage hypotheekrente inderdaad risico’s met zich meebrengt. De prijzen van huizen lopen er snel op, waardoor een grote groep kopers al boven de vraagprijs biedt en daarmee lijkt te willen speculeren op een verdere stijging van de prijzen. Die stijging is echter op niets gebaseerd, de woningen zelf worden slechts meer waard door de grotere vraag van dit moment. Indien de trend ook landelijk zichtbaar wordt kan er een bubbel ontstaan die op termijn de economie als geheel zou kunnen schaden.

De historisch lage hypotheekrente lijkt interessant voor huizenkopers, al kan die op macro-economisch niveau op termijn tot problemen leiden. Dat zegt Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt aan de Amsterdam School of Real Estate. Hij geeft aan dat er een risico bestaat dat meer mensen onbezonnen een huis zullen kopen, waar we op termijn problemen mee kunnen krijgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.