Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Onroerendezaakbelasting stijgt opnieuw fors

Onroerendezaakbelasting stijgt opnieuw fors
7 mrt 2016

Meerssen grootste stijger

In Meerssen krijgen huiseigenaren de grootste stijging te verwerken. De kosten liggen daar gemiddeld €115 hoger dan vorig jaar, dat betekent een stijging van 37%. Daarnaast lopen ook de kosten in Duiven behoorlijk op, de rekening valt daar dit jaar 28% hoger uit dan vorig jaar. Kampen staat op de derde plaats met een stijging van 17%. In de laatste twee gemeenten nemen de afvalstoffenheffing en de rioolheffing aan de andere kant af, waardoor de totale woonlasten min of meer gelijk blijven. Dat is echter lang niet overal het geval, waardoor de woonlasten gemiddeld nog altijd behoorlijk toenemen. Toch zijn de gemeenten het daar niet mee eens, zij vinden juist dat ze een compliment verdienen omdat ze slechts beperkte stijgingen doorvoeren.

Afspraken over maximale stijging zinloos

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het met de Vereniging Eigen Huis eens dat het ‘zinloos’ is om afspraken met de overheid te maken over een maximale stijging van de woonlasten. De gemeenten en de vereniging hebben daar andere redenen voor, ze zijn het er echter over eens dat er een andere motivatie moet komen. Ondanks de stijgingen zijn er ook gemeenten waarin er een daling plaatsvindt. Met name in Opsterland en Dongeradeel komen de bewoners er goed vanaf. De kosten voor de ozb nemen daar met meer dan 10% af, waardoor het bezit van een woning een stuk voordeliger is dan eerdere jaren.

Huiseigenaren zijn ook dit jaar weer fors duurder uit dan vorig jaar, een trend die al langer gaande is. De huiseigenaar begint inmiddels behoorlijk op een melkkoe te lijken, de onroerendezaakbelasting neemt ieder jaar verder toe. Dit jaar is er sprake van een gemiddelde stijging van 2,4%, hoger dan de grens van 1,5% die het Rijk met de gemeenten heeft afgesproken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.