Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Banken liggen nog vaak dwars bij oversluiten hypotheek

Banken liggen nog vaak dwars bij oversluiten hypotheek
10 mrt 2016

Boeterente van de banken

Het is gebruikelijk dat banken een boeterente berekenen bij het oversluiten van de hypotheek. Dat betekent dat huizenkopers kosten moeten maken, het is wettelijk echter mogelijk een constructie toe te passen waarbij de boete uitgesmeerd wordt over de rest van de looptijd. Dit heet ‘rentemiddeling’ en maakt het mogelijk gedurende de gehele looptijd te profiteren van een lagere hypotheekrente. De politiek dringt er bij de banken al langere tijd op aan om dit mogelijk te maken. Een deel van de banken is inmiddels overstag, anderen weigeren hier nog aan mee te werken en zitten de consument wat dat betreft behoorlijk in de weg. Die huizenkopers hebben nog niet de mogelijkheid om te profiteren van de lagere hypotheekrente, waardoor zij onnodig hoge kosten betalen voor hun huidige woning.

PvdA wil banken dwingen mee te werken

Onder andere de Partij van de Arbeid vindt het belachelijk dat banken moeilijk doen op het moment dat huiseigenaren hun hypotheek willen oversluiten. De rente is op dit moment laag, daar zou iedereen van moeten kunnen profiteren. Veel woningeigenaren betalen onnodig hoge lasten voor hun woning en hebben daar last van, zij hebben simpelweg niet de mogelijkheid om hier iets aan te doen. Bij ING, Obvion en SNS is het al mogelijk om gebruik te maken van de rentemiddeling. Volgens de PvdA zou de overheid ook anderen moeten dwingen om daar aan mee te gaan werken en het voordeel beschikbaar te maken.

Het oversluiten van een hypotheek kan veel huiseigenaren een uitgebreid voordeel opleveren, de hypotheekrente ligt namelijk een stuk lager dan een aantal jaren geleden. Lang niet iedereen kan daar echter van profiteren, omdat een deel van de banken nog niet mee wil werken aan soepele regelingen die oversluiten gemakkelijker maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.