Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Wat levert het oversluiten van een hypotheek op?

Wat levert het oversluiten van een hypotheek op?
12 mrt 2016

Jaarlijks €5.000 rentevoordeel

Uiteraard is er sprake van een rentevoordeel, de maandlasten voor de hypotheek komen een stuk lager te liggen. Er is sprake van een rentevoordeel van 2,15% per jaar. Dat betekent een bruto voordeel van €5.192 aan rente, per jaar. Afhankelijk van de rentevaste periode voor de huidige rente is het mogelijk om tot 10 jaar te besparen. Op die manier kan de besparing flink oplopen en een hoop geld schelen. Het is van belang om er rekening mee te houden dat het gaat om een bruto voordeel, na aftrek van de hypotheekrenteaftrek valt het voordeel lager uit. Het netto voordeel is onder andere afhankelijk van het belastingtarief waarin de huiseigenaar voor de inkomstenbelasting valt.

Eenmalige kosten bijna €11.000

Aan de andere kant brengt het oversluiten van een hypotheek kosten met zich mee. Het gaat in dit voorbeeld allereerst om een boeterente van €7.674. Daarnaast dient de notaris een nieuwe hypotheekakte op te maken voor €600 en dient de woning opnieuw getaxeerd te worden voor €300. Verder is het van belang om opnieuw een hypotheekadvies in te winnen, de kosten daarvoor schatten we op €2.300. Dat betekent dat de kosten voor het oversluiten van de hypotheek in totaal €10.974 bedragen. Het gaat om een bruto bedrag, het is mogelijk om de kosten hiervoor af te trekken van de inkomstenbelasting. Dat betekent dat het binnen 2 - 3 jaar mogelijk is de gemaakte kosten terug te verdienen, de jaren daarop leveren extra voordeel op, waardoor je meer geld over houdt om leuke dingen mee te doen.

Vanuit diverse hoeken wordt er de laatste tijd aangegeven dat het interessant kan zijn een hypotheek over te sluiten. Wat levert dat in de praktijk op, bijvoorbeeld bij een hypotheek van €241.500? De huidige rente bedraagt 5,1% per jaar, de nieuwe rente bedraagt 2,95% per jaar. De rente staat op die manier vervolgens weer 10 jaar vast.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.