Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Eigen woning mogelijk naar box 3

Eigen woning mogelijk naar box 3
14 mrt 2016

Hoge lasten voor jonge huizenkopers

Met name jonge huizenkopers hebben op dit moment last van hoge maandlasten van de hypotheek. Ze dienen bovendien voor hun pensioen te sparen en bijvoorbeeld kinderen op te voeden. De aflossingen die zij dienen te doen op de hypotheek vormen een behoorlijke druk op de portemonnee, vandaar dat de belasting omlaag zou moeten. Dit is mogelijk door de eigen woning te verhuizen naar box 3. In dat geval gaan huiseigenaren die hun woning grotendeels hebben afgelost meer belasting betalen, terwijl jongere huiseigenaren met een relatief hoger schuld daar juist voordeel bij hebben.

Kritiek op de plannen

Er is echter ook kritiek op de plannen, volgens bijvoorbeeld het CDA zou dit ertoe leiden dat het aflossen juist minder aantrekkelijk wordt gemaakt. Aflossen op de hypotheek levert een hogere belasting in box 3 op, omdat daar meer vermogen ontstaat ten opzichte van de hypotheekschuld. Het is volgens het CDA de laatste jaren juist de bedoeling geweest om woningeigenaren meer te stimuleren af te lossen, om op die manier te voorkomen dat opnieuw huizen ‘onder water’ komen te staan. Het is wat dat betreft nog niet duidelijk of de plannen van het CPB op veel bijval kunnen rekenen. Volgens analisten is dit in ieder geval wel het goede moment om veranderingen op de woningmarkt door te voeren, juist nu de hypotheekrente zo laag staat.

De eigen woning wordt momenteel belast in box 1, net als inkomen uit werk. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) moeten we erover nadenken om de woning te gaan belasten in box 3. Er is dan sprake van een belasting op vermogen, in plaats van op inkomen. Dit zou goed nieuws betekenen voor jonge huizenkopers met relatief hoge lasten.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online