Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Banken zeer terughoudend met hypotheken voor woonboten

Banken zeer terughoudend met hypotheken voor woonboten
15 mrt 2016

Hogere tarieven vanwege monopolist

Hij vindt het bovendien onwenselijk dat er slechts een enkele bank actief is op de markt voor hypotheken voor woonboten. Er ontstaat op die manier een monopolist, die vrij is om de tarieven vast te stellen. Dat betekent in de praktijk vaak dat de tarieven oplopen. Nu ING stopt met de hypotheken voor woonboten is alleen de Rabobank op dit punt nog actief. De monopolist financiert bovendien alleen de boten, de bank richt zich niet op de ligplaatsen. Dat betekent dat eigenaren voortaan maximaal de helft van de waarde van hun boot kunnen financieren met een hypotheek, de rest zullen zij zelf op moeten brengen. Het risico bestaat dat de vraag naar woonboten sterk af zal nemen, waardoor de waarde daarvan zal dalen en een groot aantal bewoners met financiële problemen te maken kan krijgen.

Minister zoekt naar oplossing

Minister Blok van Wonen zoekt naar een oplossing. Hij wil allereerst duidelijk krijgen waarom banken zo terughoudend zijn wanneer het gaat om een hypotheek voor een woonboot. De minister is van mening dat deze terughoudendheid nergens voor nodig is. Eerder stopte ook SNS al met het verstrekken van hypotheken voor woonboten, nu ING daar ook mee stopt houdt ook de grootste speler op dit gebied er mee op. Volgens ING gaat het om een financieel complex product, dat niet meer past binnen de huidige strategie. Of de Rabobank er wel mee door blijft gaan is op dit moment nog niet bekend.

Het wordt in de toekomst lastiger om een hypotheek af te sluiten voor een woonboot. ING verstuurde bewoners van woonboten onlangs een brief waarin de bank aankondigt te gaan stoppen met het aanbieden hiervan. Dat betekent dat er slechts één andere hypotheekverstrekker overblijft. Minister Blok onderzoekt waarom banken zo terughoudend zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.