Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

ZZP-er heeft het nog altijd moeilijk op de woningmarkt

ZZP-er heeft het nog altijd moeilijk op de woningmarkt
17 mrt 2016

Hypotheek niet altijd mogelijk

Banken zijn terughoudend met financieringen voor ZZP-ers en andere zelfstandigen of flexwerkers. Het inkomen wisselt vaak sterk, waardoor het lastig is te voorspellen wie de financiering ook op de lange termijn kan blijven betalen. Ondanks de hulpmaatregelen die enkele banken inmiddels treffen is er nog altijd sprake van een grote groep op de woningmarkt die niet in staat is een eigen woning te kopen en aan de andere kant teveel verdient voor sociale huur. De ZZP-ers kunnen vaak maximaal €90.000 - €100.000 lenen, terwijl zij minimaal anderhalf keer zoveel nodig hebben voor een huis waarin zij tevens kunnen werken. Zij zijn daardoor veroordeeld tot relatief grote huurhuizen binnen de vrije sector, waarvan de woonlasten een stuk hoger liggen dan bij een koopwoning.

Huren in de vrije sector

Huren in de vrije sector is op z’n zachtst gezegd een dure hobby. Huurders betalen vaak €900 - €1.000 per maand. Een hypotheeklast voor een vergelijkbare woning valt doorgaans lager uit, terwijl er dan bovendien al sprake is van de opbouw van eigen vermogen door middel van aflossingen. ZZP-ers zitten op de woningmarkt wat dat betreft nog altijd in de hoek waar de klappen vallen. Zij hebben een relatief grote woning nodig om vanuit daar goed te kunnen werken, terwijl ze onvoldoende middelen hebben om die woning te financieren.

De ZZP-er heeft het lastig op de woningmarkt, ondanks de maatregelen die er de laatste tijd getroffen zijn. Zelfstandigen dienen minimaal 3 jaar jaarcijfers te overleggen, die bovendien voldoende basis dienen te bieden om een woning aan te schaffen. ZZP-ers die geen koopwoning kunnen financieren zijn vaak veroordeeld tot huren in de vrije sector.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.