Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Ouderen blijken van vitaal belang op woningmarkt

Ouderen blijken van vitaal belang op woningmarkt
19 mrt 2016

Meer huishoudens in hogere leeftijdsgroep

De spectaculaire stijging heeft volgens de econoom vooral te maken met de demografie in Nederland. Er komen relatief veel huishoudens in deze leeftijdscategorie bij, omdat we in Nederland steeds meer beginnen te vergrijzen. In 2020 zullen er 3,7 miljoen huishoudens zijn waarbij de kostwinnaar 55 jaar of ouder is. Dat betekent een stijging van 400.000 huishoudens ten opzichte van 2015. Dit zal onder andere invloed hebben op de wijze waarop de woningmarkt in elkaar zit. De vraag naar starterswoningen zal afnemen, terwijl de vraag naar grotere woningen waar ouderen comfortabel kunnen wonen aan de andere kant juist verder toe zal nemen.

Milde stijging van verhuisbewegingen

Bovendien verwacht de Vries van de Rabobank een milde stijging van het aantal verhuisbewegingen van 55+ers naar een koopwoning. Hij schetst dat ouderen steeds vaker een huis kopen, een deel van hen is afkomstig uit een huurwoning. De trend is al een tijdje gaande. In 2008 kocht bijvoorbeeld 0,6% van alle 55+ers een woning, inmiddels is er sprake van 0,8% die dat doet. Dit betekent dat het aantal ouderen niet alleen verder zal toenemen, zij zullen bovendien vaker een woning willen kopen. De twee factoren zorgen samen voor een sterk effect. Het is daarom van belang om hier vanuit de woningmarkt op tijd op in te spelen.

Ouderen zijn van vitaal belang voor de woningmarkt, met name de komende jaren zullen er meer 55+ers bijkomen. Het is volgens sectoreconoom Paul de Vries van de Rabobank daarom van belang om daar nu alvast op in te spelen. Het aantal oudere huishoudens zal alleen maar verder groeien, waardoor zij de belangrijkste groep op de woningmarkt gaan vormen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.