Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Profijt verbeterde woningmarkt voor notarissen slechts beperkt

Profijt verbeterde woningmarkt voor notarissen slechts beperkt
21 mrt 2016

Afvlakkende groei van huizenverkopen

Er is op dit moment sprake van een afvlakkende groei van huizenverkopen. Vanwege de tariefdruk kunnen notarissen rekenen op een marginale omzetgroei in 2016. Het zal gaan om gemiddeld 1%, wat betekent dat veel notarissen de goede omzetten van voor de crisis niet zomaar zullen kunnen evenaren. De winst neemt echter wel weer toe bij de grofweg 950 notarissen in Nederland. De ergste klappen voor de sector zijn achter de rug, al is er aan de andere kant nog geen sprake van een breed herstel. Notarissen kregen het in 2015 wel weer wat drukker dan in de afgelopen jaren. Er werden ruim 1,4 miljoen akten gepasseerd, een stijging van 8% ten opzichte van 2014. Met name binnen het onroerend goed gaat het weer beter, daar konden de notarissen een plus optekenen van 18%.

Levenstestamenten bij de notaris

Bovendien gaat het goed met de familiepraktijk, deze is na een flinke dip rond 2008 weer stabiel te noemen. Het aantal levenstestamenten is behoorlijk opgelopen en laat wat dat betreft weer groei zien. Aan de andere kant worden er minder akten voor schenking gepasseerd, waardoor de verschillende effecten elkaar min of meer lijken op te heffen. Notarissen zullen wat dat betreft nog een tijdje op hun tellen moeten passen. Naarmate de woningmarkt verder hersteld en de algehele economie zal volgen is de kans groot dat ook de notarissen weer kunnen rekenen op betere omzetten en uiteindelijk ook betere winsten.

De woningmarkt zit de laatste jaren weer behoorlijk in de lift. Dit speelt hypotheekadviseurs en makelaars in de kaart. Notarissen lijken daar aan de andere kant slechts beperkt van te kunnen profiteren. Dat blijkt uit een rapport van het economisch bureau van ING. Er worden meer akten gepasseerd, aan de andere kant blijven de tarieven bij notarissen dalen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online