Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Steeds meer hypotheekverstrekkers buiten de banken om

Steeds meer hypotheekverstrekkers buiten de banken om
24 mrt 2016

Tulp na Munt, Venn en bijBouwe

De afgelopen tijd zijn er een aantal hypotheekverstrekkers bij gekomen, Tulp Hypotheken is daarvan het meest recente voorbeeld. Het gaat om een beleggingsinstelling die gebruik maakt van deels buitenlands kapitaal om in Nederland hypotheek te kunnen verstrekken aan woningeigenaren. Andere partijen die we erbij hebben zien komen zijn bijvoorbeeld Munt Hypotheken, Venn en bijBouwe. Samen hebben zij tot nu toe pas een klein marktaandeel, het geeft echter wel aan dat het landschap aan verandering onderhevig is. De grootbanken hebben samen nog minder dan 50 procent van de markt in handen, iets dat lange tijd wel het geval was. Wat dat betreft lijken zij ervoor te moeten gaan zorgen dat ze de markt voor hypotheken niet teveel verliezen.

Beleggers in plaats van banken

Het zijn de laatste tijd vooral beleggers die besluiten om kapitaal vrij te maken voor de verstrekking van hypotheken. Het lijkt onder andere te maken te hebben met het feit dat de banken zich dienen te houden aan strengere kapitaaleisen. Dat betekent dat zij de hand op de knip houden of niet de mogelijkheid hebben om meer krediet te verstrekken. Het resultaat is dat ook steeds meer adviseurs en consumenten zelf kijken naar andere partijen buiten de banken om. Dat neemt niet weg dat de grootbanken samen met de andere banken nog altijd goed zijn voor het grootste deel van de hypotheekmarkt in Nederland.

Er komen in Nederland de laatste tijd geregeld nieuwe hypotheekverstrekkers bij. Opvallend genoeg zijn het daardoor niet standaard meer de banken die een hypotheek verstrekken, het gaat steeds vaker om andere financiers. Beleggers lijken de Nederlandse woningmarkt ontdekt te hebben, bijvoorbeeld vanwege de goede betalingsmoraal van Nederlanders.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.