Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vereniging Eigen Huis in opstand tegen renteopslag risicoloze hypotheek

Vereniging Eigen Huis in opstand tegen renteopslag risicoloze hypotheek
26 mrt 2016

Opslag tot 0,3 procentpunt

De renteopslag op aflossingsvrije hypotheken kan in sommige gevallen oplopen tot 0,3 procentpunt. Dat betekent dat een hypotheek van €200.000 zo’n €50 per maand hoger uitvalt dan nodig zou zijn. Zelfs wanneer de woning een waarde heeft van bijvoorbeeld €400.000 berekent de bank de renteopslag. Volgens de VEH is er dan geen sprake meer van aanvullend risico. Op het moment dat de woningbezitter de hypotheek niet meer zou kunnen betalen kan de bank de woning verkopen en de hypotheek volledig laten aflossen. Het is volgens de VEH in die gevallen niet langer terecht om een renteopslag te berekenen. Volgens de vereniging zou daar geen sprake meer van mogen zijn op het moment dat de hypotheekschuld 50% of minder van de woningwaarde bedraagt. Een eventuele prijsdaling zal immers niet zomaar 50% van de waarde van de woning bedragen.

Stimuleren tot aflossen

De banken geven in een reactie aan dat ze de renteopslag niet alleen maar gebruiken om dit risico af te dekken. Ze zorgen er daarmee tevens voor dat woningbezitters een stimulans ervaren om hun hypotheekschuld verder af te lossen. De VEH stelt daar tegenover dat het bij een aflossingsvrije hypotheek in de meeste gevallen ongunstig is om af te lossen. Het is fiscaal voordeliger om op een andere manier vermogen op te bouwen en dat te gebruiken om de aflossingsvrije hypotheek aan het eind van de looptijd af te lossen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat de renteopslag voor risicoloze hypotheken wordt afgeschaft. In veel gevallen hebben woningen met een aflossingsvrije hypotheek een hoge overwaarde. Het is volgens de VEH dan niet langer reëel om een renteopslag te vragen. In plaats daarvan zouden de banken die slechts moeten gebruiken wanneer zij een verhoogd risico lopen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.